Spørsmål og svar (FAQ)

Her finner du svar på ofte stilte spørsmål rundt Ketolysekuren, relaterte produkter og tjenester.

Nettkurset

Kan man se nettkurset på både PC og Mac?

PC

Kurset ser du på PCen din. Alt du trenger for å delta er tilgang til internett og en PC med nettleser (Internett Explorer, FireFox osv) som støtter Flash. Du får tilgang på alle videofiler og funksjoner i 12 måneder.

MAC

Kurset ser du i din nettleser (Safari osv). Flash benyttes for å vise kurset.
 

Om kuren

Hvor lenge kan jeg være på Ketolysekuren?

Etter seks måneder bør du ta en pause på tre måneder før du ev. gjenopptar kuren. I denne perioden bør du stabilisere vekten (les "Når målet er nådd" i boken ”Slank med Ketolysekuren”). Etter seks måneder bør kuren ikke fortsettes uten samråd med fastlegen.

Hvor mye går man ned i vekt på Ketolysekuren?

Vekttapet er individuelt, og generelt går de tyngste raskere ned i vekt enn de som har mindre å ta av. Menn går gjerne raskere ned i vekt enn kvinner. Etter det første vekttapet, som gjerne er størst i starten, vil de fleste gå ned 1-2 kilo pr. uke, men dette er forskjellig fra person til person. Jo høyere BMI du har i utgangspunktet, desto bedre virker Ketolysekuren, og jo mer går du ned i vekt.

Er det viktig å følge kuren nøye?

Ketolysekuren er en av de mest effektive slankekurene, med betydelige fordeler i form av økt energi i tillegg til et effektivt vekttap, samt en kraftig reduksjon av sultfølelsen. Prisen er at kuren må følges nøye for å oppnå ønsket resultat. Heldigvis synes de fleste at dette er ganske enkelt.

Jeg er gravid og ønsker å gå på Ketolysekuren, er det greit?

Nei. Gravide bør spise en normal og allsidig kost.

Kan jeg drikke øl og vin på kuren?

Først vil jeg minne om at du tåler alkohol dårligere på Ketolysekuren enn ellers. Du tåler ca. halvparten av den mengden alkohol du normalt tåler, når du går på kuren. Når det er sagt, kan du gjerne nyte vin på kuren. På vinmonopolet kan du få opplysninger om innholdet av restsukker i vinen. OBS! Sukkerinnhold angis i gram sukker pr liter vin. En halvtørr/tørr hvitvin vil typisk inneholde 3-5 gram sukker pr liter, det blir mellom 0,4 og 0,6 gram karbohydrat pr glass vin, mens rødvin gjerne inneholder litt mindre. Dette er forskjellig fra vin til vin. Øl inneholder maltosesukker som gir veldig stor økning i insulinmengden i blodet. Insulin er det som gjør oss overvektige (les boken), så derfor er dette uheldig. En normal halvliter øl inneholder ca. 15 gram karbohydrater og legger dermed beslag på det meste av den tillatte karbohydratmengden du kan innta hver dag. Det er kommet flere typer lavkarboøl på markedet. Hansa Ultra, Ringnes Lite og Tuborg Lite har fra 60-80 prosent redusert karbohydratmengde, og kan drikkes i forbindelse med Ketolysekuren.

Når du er ferdig med kuren må du fortsatt unngå for mye karbohydrater, og det anbefales da å fortsette med lavkarboøl for å unngå vektstigning. Såkalt rusbrus bør du unngå da den inneholder mye sukker, men det finnes en variant fra Vikingfjord som heter Vikingfjord Icebreaker Lavkarbo på markedet som er sukkerfri.
 

Ketolysekuren og sykdommer

Kan jeg gå på Ketolysekuren når jeg har diabetes?

Hvis du har type 1 diabetes skal du ikke det. Har du type 2 diabetes og ikke tar medisiner, er det uproblematisk. Bruker du medisiner (tabletter eller insulin) må du bare gå på kuren i samråd med lege.

Jeg har lavt stoffskifte og bruker levaxintabletter, kan jeg gå på ketolysekuren?

Ja, det er uproblematisk.

Jeg har hjertesykdom, er Ketolysekuren noe for meg?

Sannsynligvis ja, men kun etter samråd med din fastlege.

Er Ketolysekuren farlig?

I det anerkjente legetidsskriftet "New England Journal of Medicine", offentliggjorde Dr. Gary D. Foster i mai 2003 resultatene av en undersøkelse der forskjellige slankekurer ble undersøkt. Målet var å se hvilken som ga det største vekttapet og den mest gunstige effekten på risikofaktorer for utvikling av hjerte- og karsykdom. Kuren med lavest karbohydratinnhold ga størst vekttap og størst forbedring av risikofaktorene. Alternativet med å leve med BMI over 30 er i hvert tilfelle farligere enn å slanke seg med Ketolysekuren.

Hva sier vitenskapen om sikkerheten ved ketolysekuren?

14. april 2003 offentliggjorde Dr Dena M. Bravata, med flere, i ''Journal of the American Medical Association'' en gjennomgang av vitenskapelig litteratur angående sikkerheten og effektiviteten av ketogene dietter, slik som ketolysekuren. Ved gjennomgang av litteratur på området, finner legene ikke grunnlag for å advare mot slike slankekurer.
 

Ketolysetabletter

Hvorfor skal jeg ta tabletter i forbindelse med kuren?

Tablettene inneholder mineraler og vitaminer som har effekt på fettforbrenningen og stoffskiftet. Det er tatt høyde for hvilke vitaminer og mineraler som forekommer i kuren og hvilke det er vanskelig å dekke behovet for. Det er viktig at du tar tablettene for å unngå bivirkninger at ketosen. På grunn av forskyvninger i saltbalansen i overgangen mellom vanlig forbrenning og ketose, kan du oppleve leggkramper og hjertebank hvis du ikke tar ketolysetablettene. I boken er betydningen av alle vitaminene og mineralene grundig forklart. Det anbefales på det sterkeste å ta ketolysetablettene når du er på ketogen diett.

Kan jeg risikere å mangle viktige vitaminer og mineraler på Ketolysekuren?

Nei, ikke hvis du tar ketolysetablettene. Vitamin- og mineralinnholdet i ketolysetablettene er i overensstemmelse med blant annet amerikanske anbefalinger for slankekurer, med meget lavt innhold av karbohydrat.

Hvordan virker Ketolysestix?

Ketolysestix skifter farge når den dyppes i urin som inneholder ketonstoffer, og bekrefter dermed at du følger dietten på rett måte. Hos personer som ikke er på slankekur kan morgenurinen inneholde spor av ketonstoffer, derfor er det best å teste urinen om kvelden. Fargeforandringen på stixen sammenlignes med fargekartet på beholderen etter et minutt.

Hvorfor har jeg ketoner i urinen?

Når forbrenningen i kroppen er endret til nesten ren fettforbrenning, vil nyrene utskille ketonstoffer i urinen. Dette skjer gjerne etter noen få dager på Ketolysekuren. På dette tidspunktet endres forbrenningen fra blandet forbrenning av fett og karbohydrat, til nesten ren fettforbrenning. Kroppens fett nedbrytes til små molekyler som kalles ketoner. Ketoner er kroppens viktigste brennstoff mens du er på Ketolysekuren. Ketonene lekker litt ut i urinen og kan derfor påvises med ketolysestix.

Hvor lang holdbarhet er det på ketolysestixen?

Hvis du husker å sette lokket på plass på beholderen med en gang du har tatt ut en stix, vil de være holdbare i 2 år.

Hvordan tolker jeg fargeforandringen på stixen?

Ketolysestixen er beige når forbrenningen er normal. Ved ketose kan ketolysestixen gå fra rosa til mørk lilla. Det er ikke nødvendigvis en direkte sammenheng mellom hvor mørk fargen er og hvor mye fett du forbrenner, men mørk lilla farge betyr for det meste god fettforbrenning.

Hva er ketose?

Kroppens evne til å lagre glukose om du faster er begrenset til to til tre dagers forbruk. Når kroppen ikke tilføres karbohydrater, vil lagrene altså tømmes i løpet av få dager. Da hjernen ikke kan forbrenne fett, ville dette ha vært kritisk dersom kroppen ikke hadde hatt et backupsystem. Kroppens sikkerhetssystem starter raskt produksjon av en rekke enzymer som kan omdanne fett til ketonstoffer. En slik fettforbrenning kalles ketose.
 

Vekttapet stagnerer

Hva skal jeg gjøre, vekten går ikke ned selv om jeg har utslag på stixen?

Les avsnittet "Problemer og Bivirkninger" nøye. Kanskje mosjonerer du såpass at du i en periode bygger muskler i tillegg til at du forbrenner fett? Du vil merke det ved at klærne blir løsere, selv om vekten står bom stille. Det er forbigående, og du vil også få en fastere kropp når du får mer muskler. Og med musklene får du en større ”motor” til å forbrenne fett, så bare gled deg og hold ut!
 

Bivirkninger

Kan Ketolysekuren medføre ubehag?

De første 7-14 dager kan lett hodepine, økt vannlating, lett svimmelhet og leggkramper forekomme. Det er heldigvis forbigående og godt omtalt i boken. Ketolysetablettene forebygger langt på vei disse ubehag.
 

Problemer med kostholdet

Noen matvarer er ikke deklarert med innhold av karbohydrat, hva gjør jeg?

Ikke kjøp matvarer uten deklarasjon av karbohydratinnhold, med mindre du finner innholdet i karbohydrattabellen i boken. Ring eller send e-post til produsenten og be om opplysninger. Hvem vet? Til slutt blir de kanskje så lei at de deklarerer produktene sine bedre!